Key Investments: účet za minulé hospodaření ODS a ČSSD vystaven

Praha 6 prodává cenné papíry nakoupené přes Key Investments se ztrátou více než 100 milionů korun.

„Bohužel zde řešíme, co s finančním majetkem, který městská část neměla nikdy vlastnit. Není to situace, že by Praha 6 měla robustní finanční strategii, která nevyšla. Praha 6 si v roce 2003 ze široké nabídky správcovských firem vybrala nejen renomované velké banky, ale též malou neznámou společnost Key Investments. Stalo se tak přesto, že Key Investments ani nesplňovala kritéria, která radnice požadovala po ostatních firmách. Výběrovou komisi ovládala ODS, která je tak za příchod Key Investments na Prahu 6 přímo zodpovědná. Radnice vedená ODS a ČSSD následně činnost Key Investments prakticky nekontrolovala. Tyto kroky nás dostaly do situace, kdy už jen hledáme způsoby, jak omezit ztráty.“ komentuje pochybné podnikání s veřejnými prostředky zastupitel Vladimír Šraier (SZ).

Radnicí nekontrolovaná Key Investments postupně nakoupila za peníze Prahy 6 cenné papíry firem, které byly s Key Investments spřátelené. Hodnota cenných papírů byla výrazně nižší než cena, za kterou ji Key Investments Praze 6 nakoupila, a navíc nebyly ani veřejně obchodovatelné. Praha 6 se nakonec ve čtvrtek 23. června rozhodla část pořízených dluhopisů se ztrátou prodat. V případě dluhopisů E Side Property dostane radnice zpět 50 procent hodnoty, v případě Via Chemu přibližně 30 procent. Celková ztráta z celého investičního dobrodružství tak rozhodně překročí 100 milionů korun. Tento krok však nesmí být posledním v celé kauze. Dlouhodobě požadujeme, aby byla z celé kauzy vyvozena trestní i politická zodpovědnost.