Kdo a jak může mluvit do úprav veřejných prostranství?

Ukazuje se však, že ani odpor veřejnosti proti megalomanským plánům na přestavbu parku ve Struhách, ani nespokojenost návštěvníků hřiště na Perníkářce nepřiměla radnici postup změnit a i po volbách jede radnice postaru.

Projekt připraví, zrealizuje a leckdy velmi draze zaplatí, a to bez ohledu na potřeby a přání uživatelů. Z čerstvé odpovědi radního Jana Záruby na interpelaci k této věci pak vyplývá, že změny k lepšímu se nejspíš hned tak nedočkáme. Projednání s veřejností si totiž radní plete s přátelským předvolebním setkáním (setkání k parku Hanspaulka – Kotlářka i parčíku Červený Vrch proběhlo – jistě náhodou – těsně před komunálními resp. senátními volbami).

Nejde přitom „jen“ o parky a hřiště. Velké změny čeká nejvýznamnější veřejná prostranství na Praze 6 – Vítězné náměstí. Vše kolem něj je však zahaleno mlčením a veřejnost bude nejspíš informována až ve chvíli, kdy bude vše rozhodnuto.

Nezbývá, než apelovat na členy rady, aby stejné úsilí a vynalézavost, kterou uplatňují při oslovování občanů ve volební kampani, použili i na zapojení veřejnosti do rozhodování po volbách.

Pro zájemce o téma veřejného prostoru a jeho utváření doporučujeme:

Další setkání se uskuteční 15. května 2011.

Petra Kolínská